Strada – scena vieții simple și colorate din Havana

Rafturi goale, cozi interminabile, oameni simpli pe stradă, clădiri și piețe imense. Vă sună cunoscut?

Seamănă cu imaginile desprinse din poveștile de pe vremea comunismului cu aproape 30 de ani în urmă, pe care le-am auzit de la părinți sau bunici. Ei bine, la zeci de mii de kilometri de România, pe o insula din Caraibe, aceasta este realitatea fiecărei zi și în secolul XXI. Ridicați cortina, am ajuns în Havana, Cuba!

Cu toate acestea, comunismul este aici îmbrăcat în haine de tropice, de la umbra palmierilor se aud ritmuri de salsa și se simte miros de trabuc și rom. Locurile și oamenii sunt pictati în culori vii, iar strada este scena vieții simple, de zi cu zi, este locul de întâlnire, socializare și petrecere.

Cu ale sale clădiri colorate în stil colonial, Havana este o bijuterie, o imagine încremenită a anilor de glorie ’50, când Havana era locul de joacă al bogătașilor din America ce se plimbau în Cadillac-uri decapotabile pe faleza cubanezilor, El Malecon.

Pentru noi, Cuba a fost una dintre cele mai autentice experiențe, o călătorie care ne-a deschis ochii, în care ne-am imaginat cum ar fi fost să trăim în comunism și după care am apreciat și mai mult libertatea de care dispunem. După această călătorie, ne-am promis să ne bucurăm mai mult de fiecare zi pentru că, deși nu conștientizăm mereu, suntem norocoși așa cum suntem!

Cu aceste gânduri în minte, am scris povestea călătoriei noastre în Cuba, pentru voi: să vă aducem aminte de cât de norocoși suntem ca generație și să vă facem poftă să vizitați una dintre acele țările unice pe planetă, Cuba lui Fidel și al lui Che Guevara, o tara parcă încremenită în timp.

3 mituri despre cubanezi și ce ne-au învățat localnicii de aici prin puterea exemplului:

  1. Los Cubanos nu se bucură de viață.

Există tendința de a cataloga și trage concluzia pripită că localnicii din Cuba, fiind de cele mai multe ori săraci și având multe limitări impuse de sistem, nu se bucură de viață. Paradoxul este că ni s-a părut că acești oameni se bucură mai cu poftă de tot, de o interacțiune cu un vecin de pe stradă sau cu un turist, de o înghețată pentru care au stat la coadă jumătate de oră, de o salsa sau un trabuc. Am văzut foarte mulți cubanezi glumind, râzând sau zâmbind, mult mai mulți decât vedem români zi de zi. Oamenii aceștia au o putere interioară care te molipsește. Pentru ei, lucrurile materiale nu contează și nu sunt niște bariere în calea fericirii: cea mai bună salsa are loc în piața publică, seara cu un casetofon în mână, hainele cele mai frumoase sunt cele în care te simți bine, iar atmosfera din mijlocul străzii sau de pe faleza-canapea a cubanezilor, Malecon, nu se compară cu cea de la nicio terasă din București.

  1. Cubanezii nu au parte de o educație superioară.

Faptul că trăiesc într-un sistem socialist nu înseamnă că nu au acces la educație, dimpotrivă. Fidel a prioritizat educația publică, trimițând imediat după ce a ajuns la putere 100.000 de tineri în toate colțurile Cubei pentru a învăța oamenii simpli să citească și să scrie. Educația publică este 100% gratuită de la școala primară și până la universitate, master sau doctorat și accesibilă pentru toată lumea. Școala este un mediu plăcut, iar unii părinți fac voluntariat pe perioada verii și după program pentru a petrece timp cu copiii. Astfel, Cuba are unul dintre cele mai bune sisteme de educație, este în top 10 țări cu rata cea mai mare de alfabetizare (99.8%), oamenii de rând au cunoștințe generale destul de bogate, iar Cuba oferă lumii anual cei mai mulți doctori, fiind astăzi estimați peste 50.000 de doctori cubanezi care lucrează în afara țării.

  1. E periculos in Cuba.

Cuba este una dintre cele mai sigure din lume, te poți plimba liniștit seara pe străzi și piețe publice, atmosfera este foarte plăcută, iar jandarmii nu lipsesc de pe stradă. În plus, oamenii de aici sunt extrem de ospitalieri, ca urmare nu ai de ce să îți faci griji că nu te vei simți bine.

  1. Poporul cubanez nu conștientizează limitările impuse de sistemul socialist.

Să nu credeți că oamenii de aici sunt fericiți pentru că nu își dau seama de limitările în care trăiesc. Dimpotrivă, cubanezii se gândesc în fiecare zi la faptul că nu pot pleca din țară, că foarte rar își pot face propria afacere, că nu au acces la internet decât cu porția, dar cu toate acestea aleg să fie fericiți. Privirea lor e insa curioasă și admirativă când văd europeni, le place să întrebe cum e în alte țări, își imaginează cum într-o zi vor vizita și ei Europa.

De încheiere, putem spune doar că “Suntem atât de norocoși că avem libertatea de a face ce dorim și de a călători cât vrem!”. Așa că nu uitați că să vă bucurați de aceasta libertate, de fiecare zi ca și cum ar fi ultima!  

Experiență împărtășită de prietenii noștri plimbăreți Anda și Ionuț, Travelship.ro.

Viața e prea scurtă pentru a nu călători, așa că vă urăm să fiți niște exploratori neobosiți! <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *