Roadtrip în superba Toscana

Știți acel sentiment de libertate cand, te urci în mașină și iei la descoperit orășele și peisaje pitorești? Acele vacanțe fără prea multă planificare și fără presiunea timpului, în care pleci doar cu gândul să te bucuri de farmecul locurilor care-ți vor ieși în cale. Acum doi ani, am plecat cu acest gând în minte: roadtrip în Toscana -un bilet de avion, o mașina închiriată și mult entuziasm pentru a descoperi frumusețile Italiei din această zonă tradițională.

Pentru că e vară și ne stă gândul mai mult la vacanță, vrem să împărtășim cu voi cum poate arăta un roadtrip în Toscana, ce are mai frumos de oferit această zonă a Italiei și câteva sfaturi pentru o calatorie de suflet.

Câmpuri nesfârșite de maci, lanuri de floarea soarelui întrerupte doar de drumuri prăfuite de țară, plantații colorate de viță de vie sau câmpuri galbene cu baloți de fân, ferme eco și drumuri străjuite de chiparoși. Și la distanță de câțiva zeci de kilometri, orașele medievale încremenite în timp, uneori atât de “perfecte” încât păreau rupte din epoci apuse, ne așteptau să le descoperim.

Dar să pornim la drum, într-o vacanță cu grație sub soarele toscan:

 • Montepulciano: Prima oprire în zona Toscana, a fost în acest orășel medieval mai ferit de hoardele de turiști, așezat pitoresc pe dealurile înverzite ale Toscanei. Aici ne-am plimbat pe străduțele înguste și cochete, printre bisericile impunătoare, am urcat în  Turnul Primăriei pentru a admira peisajul plantațiilor de vie și, în final, am savurat în Piazza Grande celebrul vin Nobile di Montepulciano.
 • Pienza: Ne-am continuat drumul către “Orașul perfect al Renașterii”, așa cum a fost el numit pe bună dreptate. Pe la 1500, cel ce avea să devină Papa Pius al II-lea, a avut banii și influența necesare pentru a reconstrui orașul său natal după un ideal al acelei epoci. Astăzi, Pienza este neschimbat și nimic nu e mai plăcut decât să te plimbi pe zidurile cetății, pe străduțele pietruite printre case cu flori la geam sau să admiri arhitectura Pieței Centrale unde se află catedrala, Palazzo Piccolomini (al Papei) și primăria cu turnul cu ceas. Un sfat: pentru apus, îndreptați-vă către un punct de belvedere la înălțime de pe zidurile cetății, nu veți regreta!
 • Capela de Vitaletta: Știți clasicele vederi din Toscana cu o mică capelă aflată în mijlocul unui deal? Ei bine, numele locului atât de fotografiat, mai ceva ca o vedetă de la Hollywood, este Capela de Vitaletta! Am prins și noi câteva poze de revistă, cu capela scăldată de razele de soare și dealurile colorate pe fundal.
 • Rocca d’Orcia: Ne-am continuat călătoria prin locuri pline de povești, cu cavaleri și cu localnici autentici. Satul toscan Rocca d’Orcia este situat pe niște dealuri abrupte și păzit de o fortăreață-castel ce veghează din vârf împrejurimile. Tot satul este făcut din piatră, în stil medieval și pare împietrit în timp. Și localnicii par din altă epocă. Noi am avut norocul să interacționăm cu Giselda, o bătrânică de peste 70 de ani care ne-a invitat în casa ei la un pahar de vin și ne-a povestit de al doilea război mondial. Ne-am bucurat să vedem în detaliu casa-muzeu, ce întrecea în frumusețe multe case memoriale văzute până acum și să admirăm apusul de pe mica terasă interioară. Ce ospitalitate, ce experiență de neuitat!
 • Siena: Cu toții am auzit de frumusețile Florenței, capitala Toscanei, însă știați că la distanță de 70 de km se află orașul Siena, care în Evul Mediul domina Europa din punct de vedere economic și rivaliza cu Florența? Lupta pentru supremație a fost pierdută odată cu ridicarea familiei De Medici din Florența, însă astăzi Siena păstrează farmecul unui oraș medieval neatins de valul modernității. Nu vezi în Siena nici măcar o clădire care nu respectă strandardele arhitecturale din Evul Mediu, nicio casă care să fie vopsită în alte culori, niciun semn cum că ai fi în secolul 21. Cu ce se mai mândrește Siena este festivalul Il Palio în cadrul căruiasunt organizate în Piața del Campo curse de cai între cele 7 cartiere ale orașului, de două ori pe an. 500 de ani de tradiție, mii de spectatori, adrenalină cât curpinde.
 • Florența este orașul-capitală care încununează frumusețea Toscanei, este “Palatul de Artă” al Italiei. Ce ne-a plăcut foarte mult este atmosfera grațioasă și romantismul pe care îl păstrează orașul străbătut de râul Arno și “împodobit” de opere de artă, Florența deținând aproape un sfert dintre cele mai populare opere de artă din lume. Piața central, Michelangelo, este dominată vizual de domul Santa Maria del Fiore, Brunelleschi fiind cel care și-a dedicat o mare parte din viață pentru a elucida misterul architectural al unui dom suspendat, mister pierdut de pe vremea Panteonului din Roma. Astăzi, domul octagonal rămâne cel mai mare dom din lume și un simbol al capacității omului de a-și depăși limitele. Iar pentru călători, Florența rămâne o sursă de inpirație și măreție!

Sfaturi pentru o vacanță cu grație în Toscana:

 • Alegeți lunile aprilie-mai sau septembrie-octombrie pentru a evita aglomerația și prețurile piperate, dar în același timp să vă puteți bucura de soarele toscan.
 • Închiriați mașină, e cea mai bună metodă de a vedea locurile. Totuși, aveți grijă unde parcați: sunt destul de multe restricții, de exemplu intrarea cu mașina în orașele medievale este permisă doar pentru rezidenți. Ce puteți face? Asigurați-vă că hotelul asigură parcare, așa scăpați de griji.
 • Țineți cont de faptul că în Italia, mai ales în aceste orășele mici și tradiționale, localnicii au riposo (ceea ce probabil știți sub numele de “siesta”). Așa că, în funcție de obiceiul local, între prânz și până la 4 după-amiaza, slabe șanse să găsiți deschise obiectivele turistice sau vre-un restaurant unde să mâncați. O idee bună este să fiți pregătiți pentru un picnic, peisajele oricum vă vor face cu ochiul și…ceva gustări tradiționale la iarbă verde nu pot decât să facă vacanța mai frumoasă!
 • Încercați mâncarea locală, dar și experiența gătitului la o fermă tradițională! Recomandăm în Florența un curs de gătit, care e cel mai votat tur pe Trip Advisor din lume. Experiența începe cu o oprire la o piață locală pentru a cumpăra ingredientele necesare, apoi veți găti la o fermă frigărui de porc, bruschette și tiramisu după rețeta locală și, după atâta muncă, și răsplata: savurați mâncărurile gătite la un pahar de vin Chianti ;).
 • Savurați pe îndelete locurile! O călătorie în zona Toscana nu înseamnă obiective de vizitat, program fix sau vreun traseu complicat. Farmecul stă în a-ți începe dimineața la o terasă cu localnicii cu un espresso și un cannelloni, în a rătăci pe străzi și a admira peisaje, în a asculta poveștile locurilor și ale oamenilor.

 

Noi suntem Anda și Ionuț, un cuplu de 29 de ani. De la 9 la 6 ne găsiți la birou, iar după, avem grijă de marea noastră sursă de inspirație, călătoriile. Când nu suntem prin lume, fie planificăm următoarea vacanță răsfoind primele 30 de pagini de pe Google, fie scriem povești și sfaturi din călătorii pe blogul nostru Travelship.ro sau povestim cu prietenii apropiați.

Viața e prea scurtă pentru a nu călători, așa că vă urăm să fiți niște exploratori neobosiți! <3

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *