Despre puterea de a merge mai departe – Medellin, Columbia

Astăzi călătorim pe alte meleaguri, trecem Oceanul Atlantic într-o curbă lină către sud, traversăm Marea Caraibelor și plajele de aici parcă rupte din rai și facem o oprire în inima provinciei Antioquia din Columbia, într-o vale de la poalele Munților Anzi. Bine ați venit în Medellin, “orașul primăverii eterne”, unul dintre cele mai inovative orașe ale lumii și locul care a renăscut în ulimii 20 de ani din propria cenușă.

Nu doar că Medellin este și a fost mereu un oraș “perfect” ca peisaje, climă, poziție și resurse, dar povestea lui și a oamenilor săi este o adevărată lecție de viață pe care vrem să o împărtășim cu voi.

Fondat acum mai bine de 350 de ani, pe vremea conquistadorilor, Medellin s-a remarcat abia după independența Columbiei ca un oraș care exportă aur și una dintre cele mai bune tipuri de cafea din lume. A urmat apoi epoca industrială, perioada în care Medellin a devenit un centru al industriei textile pentru continentul sud-american, tradiție care s-a continuat, astăzi fiind un centru al industriei de modă în lume.

Începând cu mijlocul anilor 1970 și până în 1990, o nouă epocă se întrevede, cea a narcotraficanților. Acest business a înflorit, însă nimeni nu a putut ancticipa ce urma să îi aștepte pe Medellin și pe locuitorii săi.

Creierul acestor operațiuni care luau amploare a fost Pablo Emirio Escobar Gaviria, fiul unui agricultor și al unei profesoare din Rio Negro, o suburbie a Medellin-ului, supra-numit lordul drogurilor. Industria drogurilor a depășit-o rapid pe cea a cafelei, peste 800 de tone de cocaină fiind exportate anual către SUA și restul lumii. Fiind mulți bani “la negru” la mijloc, această creștere a venit la pachet cu multe crime, teroare și atacuri între carteluri sau împotriva oricui dorea să îi stopeze, iar apoi a devenit treptat un infern dezlănțuit pe pământ pentru aproape toți locuitorii nevinovați din Medellin.

Puține orașe au cunoscut niveluri similare de violență și brutalitate și de aceea putem spune că Medellin a reînviat la propriu ca pasărea Pheonex din propria cenușă.

În acest context, v-am întreba ce v-ați aștepta să gășiți astăzi în Medellin. Un oraș nu foarte sigur, plin de favele periculoase și cu multă sărăcie? Străzi și clădiri distruse? Copii părășiți, fără părinți? Oameni alienați și resemnați?

Ei bine, chiar dacă știm că Medellin-ul a renăscut în ultimii ani, modul în care s-a transformat orașul este mult peste ce va puteți imagina, imaginile fiind mai degrabă desprinse dintr-un oraș al viitorului ce aduce cu metropolele din SUA, un oraș lider și inovativ care da tonul în America de Sud și, de ce nu, în lume.

Și ca să trecem peste orice preconcepții, mai jos sunt câteva din superlativele cu care Medellin se poate mândri și pentru care te vei îndrăgosti de acest oraș:

  1. Unul dintre cele mai inovative orașe din lume, titlul câștigat în 2013 datorită proiectelor precum scările rulante din cartierul Comuna 13, parcurile – biblioteci, școlile și facilitățile construite în cartierele sărace de pe dealurile abrupte și sistemele moderne de transport integrat care să fluidizeze circulația în oraș (funicularul care traversează Medellin-ul).
  2. Unul dintre cele mai perseverente orașe din lume, fundația Rockefeller incluzând-ul pe lista în anul 2014 ca recunoaștere a faptului că locuitorii săi au reușit să treacă peste trecutul sângeros și dureros și să devină un oraș lider în lume.
  3. Medellin e un așa-numit “Smart city’ de către Inter-American Development Bank care are în top strategii folosirea noilor technologii pentru a facilita mobilitatea, comunicarea și securitatea cetățenilor săi. Da, e adevărat, după tot haosul și corupția de pe vremea narco traficanților, orașul a rămas strategic și faimos, sunt destui bani care circulă pe aici, iar oamenii de la conducere încep să se orienteze către planuri pentru binele cetățenilor.
  4. Este unul dintre orașele de top în care să locuiești în America de Sud:  condiții bune de trai, securitate peste media din această zona a lumii, multe oportunități, oameni cu spirit latin. Trebuie să recunoaștem că ne-am pus și noi întrebarea magică dacă am vrea să ne mutăm în Medellin și răspunsul a fost “Da, am încerca.” :).
  5. Este capitală culturală tradițională a Columbiei, locul în care arta străzii înflorește în fiecare cartier prin tinere talente, festivalurile sunt la mare căutare (fie că vorbim de parada Feria de la Flores din august, de festivalul internațional de tango sau de adevaretele spectacole de zi cu zi din micile cartiere, cultura din Medellin e vie mereu la tot pasul).
  6. Și poate unul dintre cele mai puternice motive sunt oamenii de aici și, oricât de clișeic ar suna, antioquienii, locuitorii din provincia Antioquia cu capitală la Medellin, sunt oameni aparte: ambițioși, antreprenori și inovativi peste măsură, pentru ei nimic nu este imposibil atunci când vine vorba de idei noi prin care să fie în fața celorlalți și astea în timp ce emană o poftă de viață și un optimismul molipsitor. Asta implică un stil de viață relaxat, “Carpe diem” style, cu puține griji și bucurii mici zi de zi.

Orașele sunt ca și oamenii. Cu bune și cu rele, fiecare om și loc din lume trebuie să își accepte trecutul și să învețe ceva din asta după cum bine zicea filosoful englez George Santayana  “cine nu își cunoaște istoria, este condamnat să o repete”. Medellin este un adevărat exemplu în lume al felului în care se pot schimba radical lucrurile în decurs de câțiva ani de zile, o dovadă vie a faptului că nimic nu e imposibil și că ce face diferența zi de zi este dorința de a merge mai departe și de a face ca azi să fie mai bine ca ieri.

Și dacă acești oameni la fel ca noi au avut puterea să meargă mai departe, noi de ce nu am avea o poftă de viață dublă, triplă sau de zece ori mai mare în fiecare zi?

Sfaturi și experiențe împărtășite de prietenii noștri Anda și Ionuț de la Travelship.ro.

Viața e prea scurtă pentru a nu călători, așa că vă urăm să fiți niște exploratori neobosiți! <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *