Tort cu mirodenii, turtă dulce și caramel

Blaturi – 3 buc:

420g făină
1 linguriță praf de copt
225 unt (peste 80% grăsime, la temperatura camerei )
300g zahăr brut melasă
3 ouă (la temperatura camerei)
110ml lapte fierbinte
1/4 lingutiță sare neiodată
1 lingurișă scorțisoară măcinată
1/2 lingurișă ghimbir măcinat
1/4 lingurișă cuișoare măcinate
coaja de la 1 portocală mare

Crema:

200g unt (peste 80% grăsime, la temperatura camerei )
450g Cremă de brânză Grace cu smântână (la temperatura camerei)
vanilie
1 lingură miere
2 linguri smântână (peste 30% grăsime)

Sosul caramel:

200g zahăr
180g smântână dulce (la temperatura camerei)
55g unt (la temperatura camerei)

Decor:

coajă portocală, anason steluțe, oameni din turtă dulce

Blaturile:

Mixează untul cu zahărul pentru câteva minute, până când amestecul devine cremos. Adaugă apoi vanilia, coaja de portocală și ouăle, unul câte unul, mixând după fiecare. La final încorporează făina, amestecată cu praful de copt, sarea și mirodeniile, alternând cu laptele fierbinte. Pregătește formele, unge-le cu unt, tapetează fundul cu hârtie de copt și împarte compoziția în mod egal. Coace blaturile în cuptorul preâncălzit la 180g C pentru aproximativ 25-27 de minute.

După cele 25-27 de minute, lasă blaturile în forme pentru 10 minute, după care scoate-le pe un grătar pentru a se răci complet.

Pregătește sosul de caramel într-o cratiță cu fund dublu lasând zahărul la topit, la foc moderat. Odată topit, ia luat cratița de pe foc și încorporează untul, amestecând energic. Adaugă imediat și smântâna dulce amestecând energic, și pune din nou pe foc timp de 3-5 minute, până când sosul începe ă se îngroașe puțin, amestecând constant. Lasă sosul să se răcească complet.

Pentru creme, mixează untul cu crema de brânză, până devin cremoase, adaugă mierea, vanilia și smântâna. Acoperă cu folie de plastic și lasă la frigider până în momentul asamblării.

Asamblează tortul punând pe primul blat 2 linguri mari de cremă iar deasupra, sos de caramel dupa poftă. Așază apoi cel de-al doilea blat, presează ușor, și procedează la fel ca la primul. Pe cel de-al treilea blat mai adăuga caramel.

Îmbracă tortul în cremă de brânză, decoreză și lasă la frigider până la momentul servirii.

Un desert pur și simplu irezistibil.

Rețetă testată de prietena noastră Iulia de la Delicii și zâmbete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *